pondělí 6. února 2012

Na skok do teplých krajin

Hezký večer,
        jak se máte? Chtěla bych vám poděkovat za všechny komentáře od vás. Moc si jich vážím, těší mě je číst a mám z nich radost. Tak se neostýchejte a pište dál. Budu se snažit na ně co nejdříve odpovídat.
         Ačkoliv jsem nemusela, vstávala jsem dnes celkem brzy, abych stihla cestu tam a zpět do bazaru na Kungsgatan. Již jednou jsem tam byla a v paměti mi utkvěly jedny boty, které byly zastrčeny snad na tom nejmíň viditelném místě pod lavičkou v koutku. Říkala jsem si, že pokud nic lepšího nanajdu, že se pro ně vrátím. V policích bylo vystaveno docela dost bot, ale většina jen pro děti, nebo jen do velikosti 41. Pořád jsem doufala, že mi snad ty staré botky budou. Zdály se mi totiž celkem veliké. Naštěstí mi pasovaly dokonale. Je vidět, že je používalo už spousta lidí, ale na tu krátkou dobu, co tu budu, bohatě stačí. Pan prodavač mi pomohl vybrat i běžky a hůlky. Na běžkách je napsáno MADE IN FINLAND. Takže budu stejně rychlá jak ti Finové za Zimní války :) Hůlky mi jsou trochu kratší, ale dostala jsem je gratis.. a odpichovat se něčím přeci musím. Připadá mi, že jsou těžší než samotné běžky. Za vše jsem dala dohromady 150 SEK, takže si myslím, že jsem udělala výhodný nákup. Cesta zpátky ani nebyla náročná, neslo se to v pohodě. Dokonce mi bylo dost horko, nevím, připadá mi, že tu dnes bylo tepleji. Zato dost větrno, takže sníh lítal do obličeje.
           Stihla jsem si ještě uvařit česnečku. Měla jsem k dispozici jen základní suroviny. Musela jsem využít toastový chléb, opekla jsem ho na pánvi a chutnal dobře. Nikdy jsem přetím nejedla česnečku s toastovým chlebem.. ale dá se to v pohodě. Můj výtvor je zde..




        Pak jsem pospíchala do školy. Měli jsme Literaturwissenschaft. Nejdřív jsme se bavili obecně, co to je věda, co se dá považovat za vědu a co ne. V přírodních vědách se to snáz vymezuje, kdežto v literárních vědách už je to horší. Důležité je své dílo(ať už třeba kritiku) zveřejnit. A ne si třeba nechávat zážitek z knížky jen pro sebe. To prý literární věda už není. Pak také je zajímavé, jestli je věda to, když něco řeknu jednoduchými výrazy a nepoužívám odborné pojmy. Bavili jsme se o tom, jak je to v našich zemích ceněno. A jestli jsou odborné pojmy nutné, či nikoliv. Příští pondělí budu mít z této části literatury zkoušku. Vůbec si nedokážu představit, jakým způsobem nás z toho budou testovat..
         Hned, jak hodina skončila, jsem šla na kolej. Zapomněla jsem si vytisknout švédská slovíčka, tak to budu muset udělat zítra. Asi zvolím tu švédsko-německou variantu, abych v těch jazycích měla ještě větší maglajs :) Na hodině švédštiny totiž při vysvětlování apod. na nás mluví lektroka anglicky.
         Před šestou hodinou jsem měla sraz se Suinou před IKSU. Za přístěnkem, aby to kamery neviděly, mi půjčila druhou IKSU kartu. Patřila její kamarádce. Tak jsem mohla projít turniketem a zúčastnit se ještě s dalšími lidmi z naší skupiny beachvolleyballu.  Bylo to tak zvláštní cítit na nohou písek..jako bych byla na pláži. Ryu poznamenal s tím rozdílem, že tenhle písek byl celkem studený.. sluníčko na něj nesvítilo. Před chvilkou jsem ještě čekala venku zachumlaná v bundě..ale teď jako by se lusknutím prstu změnilo roční období. Ačkoliv volleyball nemám ráda, vlastně bych řekla, že ho nesnáším, tak jsem se překonala. Měli jsme pronajatý jenom jeden kurt, bylo nás hodně...asi osmnáct? Spousta holek (většinou naši badíci) nehrálo. Nevím proč, jenom drbaly. Ryu je ve vollebyalle dost dobrý. Mně se první hru vůbec nedařilo míč odrazit správným směrem :-D Přesto ale náš tým vyhrál. Zahrála jsem si celkem tři hry. Poslední hru jsem podle Suiny kamarádky hrála dobře. Tahle malá pochvala mě potěšila, přece jen jsem neobětovala své ruce nadarmo. Nemám ráda odrážení míče spodem, málokdy se dobře strefím. Docela jsme se při hře zahřála, stačila jsem si taky popovídat právě se Suinou kamarádkou. Studuje stejnou univerzitu v Číně jako ona, taky fyziku. Prý fyziku ani nemá moc ráda, kdyby ale studovala jiný obor,  studovat do Švédska by ji nepustili. Jak zvláštní..
Se Suinou




Suina v akci


A jak to vypadá venku.. (cestou z IKSU na kolej)


jedna z větších silnic..




9 komentářů:

  1. Teď nevím, jaký je vlastně ten rozdíl v české a jejich měně, ale předpokládám, že obrovský :D.
    Ty fotky jsou úžasné, opravdu to vypadá, že si tam dost užijete =). To já mám voleyball celkem ráda, protože se u něho dokážu nasmát a vyblbnout. Teprve se nás to učitel snaží naučit, ale některým už to celkem jde, tak nás chválí :D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zas tak obrovský není.. 1 SEK je asi 3 Kč. To u nás na gymplu i na základce byl volejbal vždycky tragédie. Vůbec mě to nebavilo.

      Vymazat
  2. Jsem moc ráda, že jsi sehnala ty běžky a tak levně! Já mám volejbal hodně ráda, ale od gymplu jsem ho nehrála, takže ho už asi neumím...Suina vypadá sympaticky:) Těší mě, že máš tak akční program. Ahoj Terka

    OdpovědětVymazat
  3. Jé, děkuji ti mockrát! =) Měla jsem v plánu napsat článek o tom, že vlastně nikdo ani neví, jak se jmenuju, ale řekla jsem si, že na to kašlu a ty sis přece jen vzpomněla =). Opravdu děkuju moc =).

    OdpovědětVymazat
  4. To jsem ráda, že už máš běžky - podle všech těch fotek se ti určitě budou hodit :). A je super, že se účastníš tolika aktivit.

    OdpovědětVymazat
  5. Kolik je 150 SEK? Vůbec nemám představu o kursu. Fotky jsou nádherné. Česnečku mám moc ráda, dobrý tip. Zase bych ji mohla udělat. Ta poslední fotka se mi moc líbí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1 SEK je přibližně 3 Kč.. takže 150x3 je 450. Jinak si to už ale raději nepřepočítátám, je to obecně všechno dost drahé.

      Vymazat
  6. Super, tak Ti půjde cestování s běžkama rychleji :-) Pořád nemůžu z těch kol na sněhu.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No do školy na běžkách nejezdím, nejsem si jistá, jestli bych sjela jeden kopeček aniž bych si nenamlela :-D .. a pak jsou občas na cestách kamínky. Už se moc těším, až vyrazím na projížďku.

      Vymazat