čtvrtek 9. února 2012

Přijelo Česko

Zdravím,
     ani jsem dnes neměla v plánu sem přispívat, ale pak mě potkala taková radost, že se s vámi o ní chci podělit. Ve schránce jsem objevila lístek, abych se dostavila na poštu, která je v tom lacinějším supermarketu Coop. Původně jsem tam nechtěla dnes jet, ale balík rozhodl jinak. Pošta se nachází přímo u vchodu, kam lidé jezdí s vozíky. Docela zvláštní. Je to taková malinká poštička, kde vyřizují i sázky apod. . Překvapilo mě, jak byl balík veliký. Hned jsem ho rozbalila, abych věděla, co mám v supermarketu kupovat a co už ne. Čekala mě ještě dost namáhavá cesta zpátky. Ke Coopu jsem jela ze školy autobusem, stejně jsem ale musela asi skoro kilometr dojít. Zpátky jsem tedy místo složitého přesedání zvolila lacinější variantu pěšmo. Dělala jsem menší pauzy, abych si odpočinula, chvíli jsem sledovala, jak si to lidi drandí po sjezdovce. Ještě jim k tomu vyhrává hudba.. vzpomněla jsem si na své jediné letošní lyžování v Herlíkovicích, zastesklo se mi po sjezdovkách.. Tuhle noc bylo teplo, někdy lanovka nejezdí, protože je víc jak - 20 stupňů.
            V balíčku jsem objevila jídlo, polévky, maso..a müsli taky. Možná někomu připadá nevýhodné něco posílat poštou z ČR, ale myslím, že to není pravda. Polévky z pytlíku tu jsou dost drahé, i maso a sýry. A hlavně.. ten pocit, že držíte v ruce něco z Česka. :-) Uvařila jsem si hned gulášovou polévku. Otevřela jsem nový chleba z Coopu, ale samozřejmě.. jak jinak.. byl sladký. Místo něj jsem tedy přikusovala toustový chléb. Tady ve Švédsku snad ani neexistuje normální chleba, který by nebyl sladký. Nevím, jestli si na to zvyknu. Jednou jsem třeba ten chleba namazala rybičkovou pomazánkou.. ale ta sladká chuť se prostě nedala ničím přehlušit. Náramně jsem si tu polévku vychutnávala, skoro mi bylo líto se loučit s obalem, na němž bylo napsáno GULÁŠOVÁ POLÉVKA :-)
            Další věcí, která mě nemile překvapila, je to, že tu ve Švédsku nemají čajovny. Nebo aspoň tady v Umea žádná není. Budu se bez ní muset do června obejít. Takže až přijedu do Čech a až se s vámi budu chtít sejít, zamíříme s největší pravděpodobností do čajovny. A nebo do hospody. Ve Švédsku jsou všechny restaurace hodně drahé, shodly jsme se dnes na tom i s dalšími zahraničními studenty o švédštině. Alkohol se tu prodává ve specializovaných prodejnách a to pivo-nepivo, co prodávají v normálních supermarketech, nevím, jestli mám riskovat ;)
              Na švédštině jsem se hodně bavím s Tanjou, pochází z Německa. Na facebooku jsem vyčetla, že si taky píše blog o svých zážitcích. Zjistila jsem, že jsme měli dosti podobné problémy (co ještě na sebe, aby člověku bylo konečně teplo, co uvařit k jídlu.. apod.) Jako já se chystá do Laponska. Doufám, že mi zítra pošlou potvrzení o zaplacení, že jim mé peníze došly. Už mě to fakt znervózňuje.
            Včera jsem přečetla knížku o malé myšce. Nikdy bych neřekla, kolik se v takové pohádce skrývá pravdy a poučení do života. Až mi to bere dech. Jsou tam úžasné obrázky, tenhle příběh se musí líbit nejen dětem. Škoda, že tu nemám svůj čtenářský deník.. Obsah i nová slovíčka jsem si napsala na papír. Doufám, že doma najdu čas si všechny ty zápisky přepsat.

Dobrou noc.






              

3 komentáře:

  1. Myška je krásná a balíček potěší vždy, natož když je z rodné země.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, Aničko =). Video z youtube musíš upravit přímo v článku. Jakmile vložíš video z youtube do editoru, klikneš na Upravit HTML. Je to nad ikonkama typu (tučnost písma atd.). Je tam spoustu písmen a čísel, kterým sama ani nerozumím :D, ale mezi tím vším najdeš: width="320" height="266". Možná ty čísla nebudou úplně přesné, ale je to tam dvakrát. Zaměříš se na to, co je níž. Číslo, které je u "height" změníš na 25 a v článku by se to mělo zobrazit jako pouhá lišta. =) Snad jsem to nepopsala moc chaoticky a vyznáš se v tom :D. Těmi čísli měníš jednoduše velikost videa =).

    Škoda, že neumím německy, hned bych se začetla i do jejího blogu =). Sladkou chuť chleba si ani nedokážu představit. Mimochodem, pohádky dokážou hodně poučit, aniž by si to člověk uvědomoval. Nedávno jsme si dokonce nemohli vzpomenout, z čeho co je a pomohl nám k tomu samotný Krteček :D. Začala jsem se ostatním smát: "Vidíte, k čemu jsou takové pohádky dobré?" :D

    OdpovědětVymazat
  3. Teda.. na to bych nikdy nepřišla. Díky moc za pomoc. Snad to bude fungovat.

    Pohádky jsou super, těším se na tu dnešní trolí.

    OdpovědětVymazat