pátek 24. února 2012

Trochu neúspěšný den

Ahój,
    načala jsem čokoládový bonbón, který mi přišel z domova. Užívám si tu chuť a to, že jsem chvíli v klidu a můžu vám napsat. Dneska byl pro mě nepříznivý den. Poslední dva dny mi dělalo v noci problémy usnout a ráno pak zase vstát. Na něco pořád musím myslet a asi to bylo i tou zkouškou. Konečně je tady víkend!
        Zkoušku jsem tedy nedala, další termín mám 20. března. Ne, že bych zas nic nevěděla, spíš jsem to měla teoreticky naučený, ale uplatnit to na příkladu, to byl celkem problém. Pak jsem nevěděla dva pojmy, které jsem ani ve skriptech nějak nezaznamenala. Co mě ale dost mrzelo, bylo to, že se učitelce nelíbil můj výzkum "schwarze Katze". Nechápu, co na tom má. V hodině říkala, že si můžem vybrat kterýkoliv pojem a teď mi ho dost zkritizovala. Prý na tom není moc co zkoumat, či co. Ptala se mě, proč jsem si ho vybrala.. No jo, vy mě znáte, vy víte, že mám ráda kočky, ale cizí lidi nad tím mohou asi i kroutit hlavou. A přitom je to tak vždycky.. když mám něco namalovat, je jasné, že to bude s největší pravděpodobností kočka! Stejně tak je to i v takovémhle výzkumu, když si můžem vybrat, proč nezvolit své oblíbené téma?
         No nic, školou se teď nebudu chvíli trápit(i když mám na víkend spoustu práce..). Zase mi připadá, že se dostává do vedení němčina a švédština je v pozadí. Přitom bych se chtěla věnovat švédštině víc, baví mě se ji učit, číst, mluvit, ale holt to teď musím odložit. :-( Po škole jsem šla do Ålidhemu za jedním klukem, půjčil mi své boty a běžky. Zítra dopoledne jdu s Kubou běžkovat. Kolem oběda jsem sepsala, co je třeba koupit. Vytahla jsem kolo a hurá nakupovat do Coopu. Poprvé na kole. Nejdřív jsem se podívala do bazaru, jestli tam třeba nepřibyly nějaké boty na běžky. Ne. Naopak. Měli tam všehovšudy jen jedny! Samozřejmě malé. Před bazarem mi to pořádně podklouzlo. Byl tam led, pořádně to zadunělo. Chvíli jsem se vzpamatovávala a zjišťovala, jestli jsem v pořádku. Pravou ruku jsem měla celkem odřenou. Jinak jsem v pohodě. Ostatně později jsem si tu na koleji zas levou stačila opařit vodou, když jsem připravovala polívku. Asi aby jí to nebylo líto. Jsou to ale menší odřeniny, takže v pohodě. Na kole se jede dobře, i když bych čekala, že se vymáznu právě spíš na něm, než když normálně jdu. Je moc příjemné vnímat, jak ujíždíte metry, kilometry.. jak je to prostě o hodně rychlejší než chůze. V Coopu jsem se ani moc nezdržela, vybírání potravin mi šlo celkem rychle a dokonce se mi všechno vešlo do batohu, takže jsem nemusela vytahovat svou tašku Berlín. Stavila jsem se ještě v nedalekém bazaru, taky kvůli těm běžkám. Měli spoustu sjezdovek a bruslí, ale běžkařské boty ani jedny! Zato jsem si tam koupila čepici. Ta moje mi totiž dost překáží ve výhledu, když jedu na kole, padá mi do očí. Tak jsem chtěla nějakou lepší a trochu tenčí, ale aby moc neprofoukla. Bazary jsou tu dost fajn. Mají tu spoustu věcí za dobré ceny. Myslím, že je to možná i levnější než second handy u nás. Najdou se tam hotové poklady. Různé retro věci, pak zajímavé kousky oblečení-jak barvy, tak vzory. Jestli budu mít nějaký peníz navíc, určitě si tam něco koupím.
               Cesta z Ålidhemu nebyla tak jednoduchá, protože začlo sněžit. Občas jsem slezla z kola a šla pěšky. Stejně mi to trvalo ale jen cca 15 minut. Takže paráda. Před hodinou jsem obědvala, náhodou jsem se mrkla do schránky a on tam byl balík! Přece jen nějaká pozitivní věc za dnešní den. Myslím, že tu mám slušné zásoby. Hlavně čajů. A taky brambor. Ty se dají připravit na spoustu způsobů. Dívka z Ugandy si ze mě dělá už legraci, že si prý vařím skoro pořád jen brambory. Mně ale moc chutnají. Taky tak rádi jíte brambory?

Po cestě do Coopu



Je to průmyslová zóna v Umea


Tak tudy se jede..


Hašek je všude (z prvního bazaru)


A Čapek a jeho Válka s mloky.. Češi jsou prostě všude.



Tohle je ten slavný supermarket


Jedna babička si před ním zaparkovala kicksled.. tyhle sáně jsou fakt super, už jsem na nich taky jela při jedněch hrách se svou buddy skupinou.


Já tam zaparkovala své kolo :)



A teď něco pro  milovníky sladkostí:


Bylo fakt těžké odolávat a nešahnout tam a jeden si nevzít.. Ale bohužel to je dost drahé.


Tak si raděj budu držet linii ;)


A ještě pár fotek z druhého bazaru:








7 komentářů:

  1. Vařené brambory jsou super - třeba ke smažáku. Vyfotíš se nám v té nové čepici?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Smažák jsem tu zatím nejedla. A asi ani neplánuju, protože sýry tu jsou všechny hodně drahé. Jasně, vyfotím :)

      Vymazat
  2. Miluju brambory v jakékoliv podobě. Pěkné fotky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já taky. A úplně nejlepší jsou bramboráky. Jenže na ty si tu asi zatím netroufnu.

      Vymazat
  3. Taky jím často brambory, ale v poslední době jsem je vyměnila za rýži:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rýži jsem tu jednu sice koupila, je dost drahá, šahla jsem tedy po té nejlevnější(taky stála ale přes 20 SEK). Doma jsem zjistila, že je určená k přípravě na sladko. Naštěstí se to dá ale ochutit i k slanému jídlu. A nikdo to nepozná.

      Vymazat
  4. Držím palce, ať ti druhý pokus výjde. Taky nějak nechápu, co na tom má, když už teda řekla, že si téma můžete vybrat.
    Ty bazary znějí lákavě, mám teď chuť jít nakupovat všelijaké hovadinky, i když nákupy ráda nemám :D. Mám obrovskou chuť na skladké a doma momentálně není nic. Aspoň se kochám obrázky :D.
    Co se týče brambor, já jsem vybíravá. Obyčejné vařené brambory nebo šťouchané či bramboráky ... to já prostě ráda nemám, ale bramborovou kaši, salát, knedlíky ... mňam :D.

    OdpovědětVymazat