pondělí 13. února 2012

Víc jak 21 dní..

Ahoj,
     nejdřív bych vám chtěla říct radostnou zprávu, zkoušku z literární teorie jsem dala. Ptali se mě spíš obecně na to, co jsem si z hodin odnesla, a pak na strukturu systému literatury podle Schmidta. Trvalo to asi dvacet minut.
      Šla jsem pak hned na internet, abych napsala jednomu klukovi, co prodával tři kola. Měl hned čas, tak jsem se vydala do Ålidhemu na ně podívat. Ne přehnaně se říká Ålidhemu studentské ghetto. Je to samo o sobě takové mini městečko v Umeå. U supermarketu jsem spatřila cedule lákající kolemjdoucí do bazaru. Zašla jsem nejdřív tam. To byl ale blázinec, na dost malém prostoru bylo tisíce věcí: knížky, hračky, kosmetika, šperky, oblečení, boty, občas sportovní potřeby. Kola prý taky mají, ale jinde, prý mi je po domluvě ukáže. Pan prodavač zkoumal, jestli rozumím švédsky. Říkala jsem, že trochu, ale že se chci procvičit, ať klidně dál mluví švédsky. Jenže on stejně přešel do angličtiny. Zajímalo ho strašně, odkud jsem. Až budu něco potřebovat, už vím, kam zajdu. myslím, že tady mají skoro úplně všechno.
       Chvíli mi trvalo, než jsem v tom labyrintu našla správné číslo domu. Pak už stačilo jen prozvonit a brzy se objevil ten kluk s kolama. Nakonec jsem si žádné nevybrala, dvě byla sice sportovnější, měla přehazovačku, ale mně se zdála dost drahá. A navíc byla obě dvě pánská. Pak to třetí se mi zamlouvalo líp, jenže když jsem se zkusila projet, šlo to strááášně težce. Na boku mělo to kolo připevněný takový nevzhledný starý koš, nešlo to urvat, protože tam byl přizámkovaný. Cestou zpátky jsem se ještě stačila ztratit :-)
       No nic, pokračuju v hledání, mám dobrý tip na jedno kolo, už dříve mi ho nabízel jeden kluk přes facebook, ale já neprojevila zájem. Má totiž zkroucená řídítka- "berany" . A z toho mám právě obavy. Jenže právě kvůli těm řídítkům kolo nikdo nechce, a tak ho ten kluk prodává za dost výhodnou cenu. A to kolo je dámské. Zítra se na něj půjdu podívat a rozhodnu se. Co vy, máte s takovým typem kola zkušenosti?
        Těšila jsem se, až si budu moci číst, co chci, až se uvelebím v pokoji. Pustila jsem si české zprávy. Jenže co to? Uprostřed přehrávání se mi vypnul internet. Po dlouhém zjišťování problémů jsem zjistila, že to způsobilo asi to video. Musela jsem zajet do centra do obchodu, tam mi potvdili, že nesmím pouštět moc videa a stahovat. Oukej, tohle mi předtím nikdo neřekl, ale dám si na to teď už pozor. Naštěstí jsem stihla vše vyřídit do hodiny, jela jsem tedy jen na jeden lístek za 18 SEK. Co mi ještě dělá starosti, je to, že mi pořád nepřichází jedno důležité potvrzení. Snad zítra....
          Dneska je to už víc jak tři neděle, co jsem ve Švédsku. Už jsem tedy překročila svůj dosavadní rekord v počtu dní bez rodiny a přátel. Není chvíle, kdy bych na někoho z vás nemyslela. Chybíte mi, ale zatím ne moc :-)
         A právě vám, všem mým blízkým, patří tahle písnička.




       
              




6 komentářů:

  1. Určitě nějaké kolo časem objevíš..zatím je stejně plno sněhu... Vidíš, i bez rodiny ti to svědčí, zvládáš to skvěle.

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluju ke zkoušce. Já jsem problém s beranama kdysi vyřešil tak, že jsem si je otočil vzhůru nohama - jakoby nad řídítka - a pak už šlo jezdit skoro normálně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Uvidím, třeba to taky půjde. A nebo si na to prostě zvyknu.

      Vymazat
  3. Kolo snad časem bude a gratuluju ke zkoušce =). Bohužel mám zase málo času, tak nevím nevím, jak budu stíhat tvé články, ale musím se snažit. =)

    OdpovědětVymazat
  4. Gratuluju ke zkoušce. Na sněhu na kole, bych asi umrzla. JitkaM.

    OdpovědětVymazat