středa 8. února 2012

Všemožná literatura

Ahoj!
      Poslední dva dny se nic moc nedělo. V pondělí jsem do noci dočítala Werthera, abych mohla o knížce další den debatovat společně s dalšími. Nedivím se vůbec, že po přečtění této knížky spáchalo tolik lidí sebevraždu. Myslím, že je dokážu pochopit. Z toho, jak se Werther připravoval důkladně na tento čin, jaké předtím psal Lottě dopisy, mě mrazí. Na druhé straně je tahle knížka "černo-bílá", Wertherovi je buď strašně krásně, nebo děsně špatně, nic mezi tím. Myslím, že dnes by se problém, který měl Werther, řešil určitě jinak než sebevraždou.
      V úterý odpoledne jsem měla další prima hodinu švédštiny, kde jsme si procvičovali reakce na tvrzení druhého člověka. Většinou se mi stává, že Švédům rozumím, ale nevím, jak bych odpověděla. Měla jsem z toho trochu zmatek v hlavě, ale snad si to brzy utříbím.
       Dneska jsme měli poslední hodinu Literaturteorie a v pondělí dopoledne jdu ke zkoušce. Některé věci, jako například hermeneutika a rezepční estetika, jsem už znala, talže mi to snad nebude dělat problém se to naučit. Pozdě odpoledne jsem měla první hodinu kurzu Schweden im Blickpunkt II. . Předtím ale čtyři hodiny volna. Zašla jsem do knihovny, chtěla jsem prozkoumat, co všechno tam mají. Knihovnice mě zavedla do podzemí, kde se nacházela dětská švédská literatura. Ukázala mi, jak se posouvají regály. Jenom jsem žasla, kolik krásných knížek tam měli! Vydržela jsem tam skoro dvě hodiny, docela podrobně jsem se probírala těmi regály. Nechyběli samozřejmě Mumínci a Astrid Lindgrenová. Pak i spousta knih od zahraničních autorů a další velké množství od švédských. Půjčila jsem si celkem nakonec sedm knih. Dnes budu číst pohádku o malé myšce. Jinak tu mám ještě knížky: Dívka, která milovala brambory ( je to z prostředí koncentrančího tábora),  Pohádka o drakovi, který nemohl vyrůst, Malý domek ve velkém lese, Vlk, Billy a záhadný kocour, Trolí příběh. Ty názvy nejsou asi všechny přesné, snažila jsem se to trochu srozumitelně převést do češtiny, tak se omlouvám za amatérský překlad.
        Myslím, že čtení teď bude mým největším koníčkem. Začala jsem číst v PDF českou knihu Mágův deník. Na kurzu Schweden im Blickpunkt II., kde jsem jediný člověk, jehož rodný jazyk není němčina, jsme dostali taky pořádný seznam knih. Tyhle se snad budou číst ale lépe než německá klasika. Musíme číst známé švédské autory.. Dnes jsme rozebírali komiks Tove Jansson. Ukázka, kterou jsme četli, se mi strašně líbila. Mumínci jsou pro mě zábavnou četbou. Bavili jsme se třeba o tradičním postavení ženy-maminky Mumínka, která prakticky o ničem nerozhoduje  a se vším vždycky souhlasí. Tatínek Mumínka je hlava rodiny. Nikde jsme neobjevili to, že by třeba maminka měla odlišný názor než on. Vždy je klidná, pečující..
            Tady je několik fotek z knihovny nejen pro Terku :-)



 Toto mě fakt rozčilovalo..je to úžasný vynález.. pohyblivé regály, ušetří se spousta místa.. ale když to někdo zmáčkne a vy stojíte uprostřed a proti vám se začne pohybovat celá stěna knih, je to dost nepříjemné. Na boku každého regálu je napsané, že pokud se proti vám takový regál rozjede, má se do něj strčit nohou a ono se to samo zastaví. Zkoušela jsem to, ale marně..mezera mezi regály se pořád zmenšovala. A tak jsem raději vždycky utekla, aby ze mě ty police neudělaly placku ;) Terkó, Ty jako zkušená knihovnice, setkala ses s tím už někdy?







Studenti univerzity dostanou kartu zdarma, člověk si pak sám knihu půjčí na tomto místě.




Tady sídlí knihovna.. je tam kolem jejího vstupu dost místa, různé společnosti tam mají občas stánky a nabízí své služby, pak jsou tam taky nástěnky, posluchárny a když se vyjde po schodech, je tam bufet a spousta stolků, kde si můžete sednout, jíst nebo se učit.





6 komentářů:

  1. Nádherná knihovna...když si uvědomím tu naši. Miluji knihy, jen v poslední době nestíhám číst. Mumínci? Klidná a pečující? ...že bych je četla? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ano, Mumínky mohu jen doporučit. Třeba by se líbili i Jeníčkovi, jsou podobného vzezření jako čuník ;)

      Vymazat
  2. Jéé, děkuju moc za fotky:) To je ale pěkná knihovna! S podobnými posuvnými regály jsem se už setkala a prý se nikdy nemůže stát, že by se z člověka stala placka...prý se regál vždy sám včas zastaví...tak nevím:) Měj se dobře, Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se mi tam líbí. Trochu jsi mě uklidnila, ale asi budu stejně vždycky raději prchat..

      Vymazat
  3. Tak takovou knihovnu bych chtěla tady. U nás v mini městě nemají skoro žádné knížky, které potřebuji do školy, tak mi je musí půjčovat kamarádka. Ale z pohyblivých regálů by mě trefil šlak :D.

    OdpovědětVymazat
  4. AHOJ. Píšu až teď.Regály se požívají i u nás, ale tyto mi připadají, že se ovládají elektronicky a unás jsem se setkala s mechanickými (je tam klička) Člověk musí koukat, než tam vleze, ale i ten druhý..zásady bezpečnosti.JitkaM.

    OdpovědětVymazat