neděle 25. března 2012

Billy och den mystiska katten

Ahoj,
  podařilo se mi načerpat trochu sluneční energie, vzpomněla jsem si při té příležitosti na Höga Kusten, slibuju, že na článku budu pracovat a dodám ho co nejdřív. Byl to totiž pro mě společně s polární září a mořem nejlepší okamžik tady ve Švédsku.
      Čtení a učení si zpříjemňuju sledováním televize. Včera jsem se dívala na soutěž Chcete být milionářem. Překvapilo mě, jak ty lidi odpovídají strašně rychle, připadalo mi, že v té naší verzi se to všechno děsně táhlo. Celkem jsem tomu ve švédštině rozuměla. Byl to asi nejlepší pořad, který jsem tu viděla. Jinak vždycky, když se kolem  mihnu, tam běží reklamy, nějaké telenovely v angličtině a dneska jsem zas měla čest obědvat při renovaci bytu. To je pro Švédy typické, mají spoustu programů na toto téma, zkoumají, jaká barva tapety by se jim hodila do domu nejlépe, předělávají kachličky a podobné věci.. prostě nuda. Pak tu mají taky hodně programů o vaření, což je už zajímavější, ale stejně si z toho člověk nic moc nezapamatuje. Raději mám filmy, příběhy.
      Včera a dneska jsem četla knížku Billy och den mystiska katten. Vypráví o klukovi, kterého vzbudí uprostřed noci hlasité mňoukání. Za parapetem sedí kocour. Vběhne dovnitř a domáhá se jídla. Billy mu dá rybu, kocour po ní chňapne a než se stačí kluk ohlédnout, je ryba v něm. Pak vyskočí Billymu do postele, hladí mu rezavý kožich, kocour pěkně hřeje a je hebký na dotek.. Usne vedle něho. Při této části jsem si vzpomněla na Rozárku. Jak ráda bych si ji vzala do náruče, jak ráda bych jí pohladila po hřbetě...


        Když to ráno zjistí maminka, je z kocoura překvapená. Dá mu ale zase nažrat. Za dveřmi stojí Lotta, Billy s ní jde ven. Potkají kluka, který hledá svého kocoura. Billy mu ale o zrzkovi, který mu přišel v noci oknem, nic neřekne. Chce mít kocoura pro sebe. Společně si tyto tři děti hrají. Maminka najednou zavolá na Billyho, aby k ní šel. Kocourek je zřejmě kočička, které se právě narodila koťátka. Chvíli zůstane u Billyho doma. Billy konečně řekne tomu klukovi, že mají doma jednu cizí kočku a že má koťata. Jdou se na ně společně podívat. Billy si přeje jedno koťátko nechat, ale Lottina maminka má silnou alergii. Protože si Billy s Lottou hodně hraje a Lotta chodí k Billymu často na návštěvu, nejde to. Nebo si musí Billy vybrat: Lotta, nebo koťátko. Billy váhá, koťátka jsou tak roztomilá a nikdy určitě nejsou naštvaná jako Lotta. Lotta slíbí, že bude vždycky na Billyho hodná a Billy nakonec předá velkou kočku i se všemi koťaty tomu klukovi.


To je maminka. Přesně takový účes tu má jedna holka u nás na koleji. Nechápu, jak jí tam ty vlasy můžou tak držet.. ;)





4 komentáře:

  1. Opravdu má takový účes? :D Nejsem si jistá, jestli bych se jí nelekla :D.
    Je zvláštní, jak jsou v každé zemi úplně jiné zkyky i na ty programy v televizi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to poprvé taky udivilo, ale na druhou stranu je to originální a vtipný :-)

      Vymazat
  2. Nejspíš má dobrý lak na vlasy nebo gel? :D Jinak jsem ráda, že v knížce zvítězilo přátelství nad cizí kočkou :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, musím se jí na to zeptat. Myslím ale, že to má takhle každé ráno, když vstane z postele :-D

      Taky jsem ráda, že si vybral Lottu :-)

      Vymazat