neděle 15. dubna 2012

Já létám :-)

Hola hej,
  dobré ráno, vespolek! Tak jsem se probudila v celkem unaveném stavu, jako bych byla po flámu a přitom je mi fajn. Včerejší swing, to byla jízda. To byla rychlost! Nejdříve jsme měli lekci, kde opět učili základy. Já už to všechno znala, ale vůbec mi nevadilo si to zopakovat. Swing jsem netancovala nejméně měsíc, naštěstí jsem to skoro vůbec nezapomněla =) Lekce probíhala v angličtině, jeden z lektorů byl zřejmě cizinec. Poté se zhaslo, zapálily se svíčky na stolech a mohla se rozjet volná zábava. Hrál nám k tanci i poslechu živý orchestr Ruths orkster. Spousta lidí měla oblečení vyhrazené právě pro tuto speciální příležitost, připadala jsem si občas jak v jiném století.
       Trochu jsem vyhlížela Marušku s Janem, ale oni pořád nikde. Nepřišli. Ale po dlouhé době jsme se viděly s Evou, společně jsme si daly fíku a dlouho jsme si povídaly. Samozřejmě, že ve švédštině. Občas to byl oříšek převést to, co máte v hlavě v češtině, do švédštiny. Ale vždycky se mi to podařilo nějak opsat, dvakrát jsem použila anglické slovíčko. Eva říkala, že tancovat moc nechodí, že je pořád v práci. Prý jsou v Umea taky švédské folklórní tance, to mě zaujalo, říkala, že to zkoušela a prý to bylo super. Podívám se na internet, ráda bych si to tu taky vyzkoušela. Mají tu hodně svých speciálních tanců, nejznámější se jmenuje polska. Evina kočka se doteď domů nevrátila :( Prý je možná mrtvá, nebo si našla nového pána. Snad je to ta druhá varianta. Ještě má jednu- tu jsem u ní viděla, když jsem byla u Evy na návštěvě. Té se daří dobře.
         Ten večer jsem hodně tancovala, myslím, že tentokrát hráli víc rychlejších písniček. Co člověk, to jiný styl, snažila jsem se uvolnit a poddat se hudbě. Byli to převážně lidé, které jsem znala už zdřívějška od vidění. Třeba ten chlapík z Bolívie.. říkal, že má rád tango, jestli prý tancuju tango?.. to moc nemusím. Ale zas mám ráda jive, cha-chu, walz, valčík.. Prý je tu ve Švédsku už jedenáct let! Do Bolívie skoro vůbec nejezdí, naposledy tam byl před čtyřmi lety. Zajímalo by mě to, jaké je to v Bolívii.. K tanci jsem vyzvala holku, o které jsme věděla, že taky leadruje. Zase jsme měli štěstí na rychlé písničky, chvíli mi připadalo, že letím.. jako na řetízkáči :)  U stolu se se mnou dali do řeči dva starší pánové, ptali se, odkud jsem, jak moc umím švédsky.. jeden si mi stěžoval, že když byl v Praze na swingu, nemohl si přečíst nic o lekcích na internetu, neměli tam totiž anglický překlad. To mě překvapilo, musím to teď zkontrolovat, není přeci možný, aby to měli jen v češtině, když do Prahy proudí tolik cizinců. Brno znají Švédi spíš jen z doslechu, neumí si ho s ničím spojit.. asi jak já dřív Göteborg, nebo Linköping. Ví, že něco takového existuje, ale nic víc.
         Taky jsem hodně tancovala s Erikem, minule na swingu dost fotografoval, je to takový silnější usměvavý chlapík. Říkal, že odmalička žije v Umea, nyní hledá práci. Po Evropě skoro vůbec necestuje, prý už byl v New Yorku, v Indii a ještě v nějaké jedné exotické zemi. Ale ne kvůli cestování, prý tam stavěl domy. Ve Stockhomu byl taky jen párkrát a víc se mu líbí v Umea. Ptal se, jestli přijedu i na podzimní semestr.. :) To ne. Určitě bych se ale chtěla do Umea někdy v budoucnu podívat.. na místo, kde jsem půl roku žila..navštívit Anderse a Gunillu, swing a taky to muzeum.
               Erik i Eva mi povídali, že tady na severu nemají skoro vůbec žádné jaro. Ve Stockholmu prý ano, teď by to tam mělo všechno začít kvést. Ale tady je asi rovnou ze zimy léto. Jaro je tu velmi krátké. To je pro mě nová informace. S Erikem jsme se bavili o nářečích ve Švédsku, prý je težké rozumět lidem ze západu.. mají tu spoustu nářečí. Třeba to taky začnu někdy rozeznávat. Když sleduju televizi, tak se mi stává často, že mi připadá, že tam mluví nějakou divnou švédštinou. A pak se dozvím, že je to norština :-D Norové se objevují na obrazovce často, někdo mluví norsky, někdo švédsky..to mám pak v hlavě trochu guláš. Naštěstí je norština často překládána do švédštiny, takže můžu číst titulky.
              Jó, swing, to bylo po dlouhé době zas něco, co mě velmi nadchlo. Že by na swing chodilo těch deset procent Švédů, se kterými se dá normálně bavit? Překvapuje mě, že to včera opravdu šlo, ani jim nevadila moje švédština..byli trpěliví, měla jsem z toho dobrý pocit. Zajímavé je, že si rozumím jen se staršími lidmi. Kromě Ivana a ještě jedné dívky tedy, to jsou studenti.. ti ale včera nepřišli. Je vidět, že swing sbližuje a nezáleží, odkud jste, je to silně nakažlivé a jakmile to okusíte, už v tom jedete pořád ;-)


2 komentáře:

  1. to je úžasný...směsice národů, jazyků a přesto pohodová, uvolněná atmosféra.

    OdpovědětVymazat
  2. Ráda čtu, že ses konečně vytancovala =). Evine kočky je mi moc líto.
    Nikdy jsem netancovala ani klasické tance, ani nic podobného, proto se mi dobře čte, když vidím, že někdo v tom dobrý je.

    OdpovědětVymazat